NOEN VURDERINGER AV ROSER SOLGT AV ROSEEXPERTEN.
Noe er også basert på tilbakemeldinger fra kunder

RoseExperten selger roser ved siden av Jordbærbua i Råde. (Mosseveien 43)

Mottak og potting 2010
Mottak av roser fra Danmark gikk greit. Ved hjelp av Delviken, (tvers over veien) ble 9 paller med roser satt på plass ved drivhusene.
Pottingen i 4 liters potter begynte fredag 9.april og ble avsluttet fredag 16 april. Det ble pottet  ca 5000 roser.

Roser som ikke kom
Salget startet 10 mai. Det ble registrert over 40 bestillinger som ble satt tilside. Salgslisten viser hvilke roser som ble solgt. Flere sorter som var bestilt, kom dessverre ikke. Deriblant: 'Betty Harkness', Bobby James', 'Camaieux', 'Cinderella', 'Crazy for You', 'Frau Karl Druschki', 'José Carreras', 'Rosemary Harkness', 'Sigrid Undset', 'Søren kanne',' Namdalsrosen', bla.

Nye roser i 2010 hos RoseExperten
Etter et besøk hos Salling Planteskole (Da og Knud Pedersen (Da), samt Kordes i Tyskland ble det bestemt at vi skulle prøve noen nyere sorter i 2010. Noen av disse sortene er ikke solgt i Norge før så vidt vi vet. Sortene som ble tatt inn var sterkt anbefalt av produsentene.

Nye tyske roser (alle remonterer)

'Amadeus'  ( Korlabriax - Kordes 2003) Klatrerose
Store, (8cm dia) fylte,røde blomster med litt duft. Fargen blåner ikke. Ca 2,5 m høy. Herdighet ukjent.
Har fått Gullmedalje ifølge Kordes. I følge Help Me Find (HMF) så er rosen svært motstandsdyktig mot soppsykdommer. Den anbefales av mange med sine "lysende" røde, fylte blomster. Den blir kanskje ikke stort over 2m mange steder i Norge. Har ikke fått noen tilbakemeldinger fra kunder. Hvis den er noenlunde vintersterk, så er den et godt alternativ til 'Santana'.

 

'Golden Gate'  (Korgolat -Kordes 2005) Klatrerose
Blomstene er store (9cm dia), gule og halvfylte til fylte. Sterk duft. Blir ca 3m høy. Herdighet ukjent.
ADR rose, gullmedalje Roma, 2005, gull i Baden Baden 2006, beste klatrerose i Belfast 2008 og beste rose i Dublin, 2008. Anbefalt av Peter Jordt. Denne kan være et godt alternativ til 'Goldener Olymp'. Antagelig må den dekkes noe i kalde strøk. Den er svært motstandsdyktig mot soppsykdommer. Flott i Danmark og Tyskland. Ingen tilbakemeldinger fra kunder.

 

'Laguna'  (Koradigel - Kordes 2004) Klatrerose
Opprett vekst, ca 2,5m høy. Store (10cm dia), fylte, skarp rosa blomster med nostalgisk blomsterform. Meget sterk duft. Sterk mot sykdom.
Ukjent i Norge, men har flotte roser og remonterer bra. ADR rose.
Rosen ble valgt, først og fremst for sin sterke duft og gode anbefalinger. Det anbefales å fjerne avblomstrende blomster for å få mer blomstring. Kan være et alternativ til ''Rosarium Uetersen', men den har mindre duft.
Ingen tilbakemeldinger fra kunder. Herdighet ukjent så langt.
 
'Jasmina' (Korsentex - Kordes 2005) Klatrerose
Blomstene er middels store, (6-7cm dia), fylte og lillarosa. Sterk duft. Meget blomsterrik. Ca 2-3m høy. Herdighet ukjent.
ADR rose, duftpremie i Nantes 2007. Blomstene henger noe ned. Sterk mot sykdommer. En fin rose for de som liker gammeldags blomsterform og duft! Ingen tilbakemeldinger fra kunder.
 

 

'Hella'  (Korditwol - Kordes 2009) Klatrerose
Hvite, halvfylte, store (9cm dia) blomster med litt duft. Ca 2,5 m høy. Blomsterrik og frisk. Herdighet ukjent.
En nyhet i 2009. Oppkalt etter lederen for Sangerhausen Rosarium, Hella Brumme. Det finne ikke så mange rent hvite klatreroser.
Har plantet den i haven i år. Tidlig å si noe om den, men jeg synes blomstene faller fort. Planten er blomsterrik og blomstene er vakre. Ingen tilbakemeldinger fra kunder.

 

'Rotkäppchen'  (Korcasima - Kordes 2007) (Syn. 'Red Riding Hood Fairy Tale'.)  Klaserose. Herdighet er ukjent.
Medium store (7cm dia), fylte, mørkerøde, flate blomster med nostalgisk blomsterform. Litt duft. Buskete vekst, ca 80 cm høy. Et alternativ til 'Christian Quart'. Noe mørkere i fargen, men kan "blåne" litt.
Har plantet denne i en urne. Blomstersettingen er noe variabel, med små og store blomster. Vet ikke om jeg liker den ennå. Trenger mer tid for vurdering. Bladverket er vakkert grønt og friskt. Synes meget sterk mot soppsykdommer. Ingen tilbakemeldinger fra kunder.
 
'Rosenfee'  (Korapriber - Kordes 2006)  Klaserose
Utbredt, buskete vekst, ca 70 cm høy. Fylte, medium store (7-8cm dia), rosa blomster i klaser. Litt duft. Herdighet ukjent. Kan plantes i urner.
Har plantet den i haven. Svært blomsterrik. Det er mange roser med "rosa" blomster. Denne ser frisk ut og har en ren rosa farge. Synes vel kanskje at 'Home & Garden' har en vakrere blomst. De ligner litt på hverandre.
Ingen tilbakemeldinger fra kunder.

 
'Queen of Hearts' (Korliolov - Kordes 2008) Klaserose
Store (8cm dia), tettfylte, orangerøde blomster med duft. Blomsterrik. Ca 70 cm høy. Passer i urner. Herdighet ukjent.
Har plantet den i haven i år. Har ikke imponert med mye blomster. Er litt skeptisk til denne rosen. Har fine farger i laksorange og litt gule nyanser. Tvilsomt om jeg tar inn denne rosen mer. Ingen tilbakemeldinger fra kunder.
(Gjorde et imponerende inntrykk i Tyskland med sin rike blomstring. Min anm.) Det finns 4 sorter til med samme navn!!

 
'Planten un Blomen'  (Korplunblo - Kordes 2008)
Buskete vekst, ca 70cm høy. Mellomstore, fylte røde blomster med rosa bakside på kronbladene. Absolutt sykdomsfri, ifølge Kordes katalog 2010. Herdighet ukjent. Kan plantes i urner.
Har plantet denne i haven. Blomstene er relativt små i forhold til planten. Må vurderes nærmere. Lite sannsynlig at jeg tar inn denne rosen i 2011. Men tross alt: En spennende rose.
Ingen tilbakemeldinger fra kunder.

 

Gartenspas'  (Korgohowa - Kordes 2009)
Buskete vekst, ca 80cm høy. Fylt, mellomstore blomster i orange/rosa/gult. Herdighet ukjent. Kan plantes i urner.
En helt ny spennende sort. Planten vokser fint med mye blomster. Fargespillet i blomsten er flott, men den blekner og henger ned etterhvert. (Ingen god egenskap) Sterk mot sykdom. Ingen tilbakemeldinger fra kunder.


 

'Cherry Girl' (Korkosieb - Kordes 2009)
Medium store (6cm dia), fylte, morellrøde blomster med duft. Nostalgisk blomsterform. Ca 70 cm høy. Passer i urner. Herdighet ukjent.
ADR rose.  Gjør et godt inntrykk i haven min. Blomstrer godt og beholder fargen bra. Ingen tilbakemeldinger fra kunder.
Gjorde et imponerende inntrykk i Tyskland med sin rike blomstring. (Det er også en stilkrose med samme navn. Min anm.) 
'Larissa' (Korbaspro - Kordes 2008) Klaserose/Buskrose
Små (5cm dia), fylte, rosa blomster i klaser. Utbredt vekst, ca 80cm høy. Passer i urner. Herdighet ukjent.
ADR rose. Gullmedalje Kortrijk 2007. Kan være et alternativ til 'Pastella'.
Blomstene har ikke duft og er relativt små på den "store" planten. Med sin utbredte vekst kan den brukes som markdekker. God selvrensing og sterk mot sykdom. Ingen tilbakemeldinger fra kunder.

 
   

Andre nye roser hos RoseExperten i 2010

'Morden Sunrise'  Kanadisk buskrose (Parklandserien 1999) (H5)  Remonterer
Buskrose, ca 90 cm høy, buskete vekst. Halvfylte, gulorange blomster med sterk duft. Herdighet ukjent i Norge. (En av de mest hardføre, nyere gule kanadiske buskroser.)
Denne rosen ble solgt for første gang i 2010. Den var frisk og fin i salget. Det er motstridende opplysninger om resistens mot soppsykdommer. HMF betegner rosen som svært motstandsdyktig, mens flere bemerkninger på samme nettsted sier at den er utsatt for stråleflekk og noe meldugg. Ellers er det gode vurderinger.  Trenger tilbakemeldinger.  Et alternativ til 'Westerland' og 'Sekel'.
 
'Apple Jack'   Buskrose (Buck 1973) (H5)  Remonterer
Buskete, utbredt vekst, 1,5-3m høy. Varierer. Enkle til halvfylte blomster med duft. Blomstrer fra jun/jul, remonterer på høste. Frisk og hardfør. Dette ser ut til å være en lovende rose i Norge. Rart vi ikke har hørt om denne før! Har plantet den i haven, men den må nok få noen år på seg til å vokse seg stor. Har stor tro på at denne rosen vil være en flott klatre/veggrose på hardføre steder. Ser ingen spor av sykdom her. Meldinger i HMF er positive. Ble solgt for første gang hos meg i 2010. Trenger tilbakemeldinger. (Det er en ny rose med samme navn. Ikke la deg forvirre!)
 
'Louise Bugnet'  Rugosahybrid ( før 1960) (H6)  Remonterer
Opprett, buskete vekst, med rynkete, grønne blader, ca 90 cm høy, 
 
Hvite, fylte blomster med god duft.  Knopper med rød kant. 
Bruksområde
:
hekk eller solitær.
Har solgt denne rosen i 2 år. Er svært ettertraktet pga farge, duft, hardførhet og lite sykdom. Fin til hekk. Blomstene  faller fort. Bør fjernes. Det kommer stadig nye blomster. Positive tilbakemeldinger.

 
'Chandos Beauty'   stilkrose  Syn. 'Morten Korch', 'Sweet Love'  (Harmisty - Harkness 2005) (H4)   Remonterer
Buskete vekst, ca 80-90cm høy. Store, fylte, lys rosa blomster med sterk duft. Blomstrer fra jun/jul til sep/okt.
Merkelig at en rose skal ha så mange navn! Forbrukerne blir forvirret! Jeg så denne rosen for første gang i Glasgow i 2007. Den var helt nydelig og duftet deilig. Vant duftpremien. Så viser det seg at 'Morten Korch' som selges i Skandinavia er samme rose. Verdt å prøve, da 'Silver Jubilee' er vanskelig å få tak i. Mangler tilbakemeldinger.

 
'Crown Princess Margareta'  (Auswinter-Austin 2000) Lav klatrerose  (H5) Remonterer
Opprett vekst, ca 1,3-1,9m høy, Tynne grener som må bindes opp.
Medium store, fylte, aprikosfargede blomster med sterk duft. Halvblankt, læraktig, bladverk.
Bruksområde: vegg og espalier
Vurdering:  Vakre blomster og fin duft. Lite sykdom og hardfør. Mangler tilbakemeldinger.

 
'The Generous Gardener'  (Ausdrawn-Austin 2002) Klatrerose  (H4-H5)  Remonterer
Opprett, buskete vekst, ca 1,6m høy, høyere mot vegg.  
Fylte, store,  lys rosa blomster med fin duft. Glinsende grønt bladverk.
Har solgt den i 2 år nå.

Bruksområde:  Klatre/veggrose
Vurdering:  Rosen virker frisk og sykdomsfri i England/Irland. Anbefales også av Flora Linnea (Helsingborg). Bør vel plantes et sted hvor den kan bindes opp til ca 2m. Mangler tilbakemeldinger.
 
'Wild Edric'  Rugosa, buskrose (Austin 2005)  Remonterer  (H5)
Buskete vekst, ca 120cm høy. Store, halvfylte, lillarøde blomster med sterk duft. Blomstrer fra jun/jul.
Ifølge Austin fin til hekk.
Vurdering: Har plantet den i haven i år. Virker frisk, men blomstene henger ned. Duften er sterk. Noen sier at dette er "verdens dyreste rugosarose". (Knud Pedersen, Da. vurderer denne rosen høyt!) Mangler tilbakemeldinger.

 
'Jude The Obscure'  (Ausjo-Austin 1995) Buskrose  (H5)  Remonterer
Opprett, buskete vekst, ca 1,2m høy.  
Fylte, store, blomster i lys gul/fersken nyanser med sterk duft. Glinsende grønt bladverk.
Solgte den for første gang i år. Det er duften som er den sterkeste egenskapen hos denne rosen. (Ellers er navnet langt og vanskelig.)
Tror det er en god rose. Får mye skryt hos HMF. Mangler tilbakemeldinger


 
'Fabulous' (Poulmpt007-Poulsen2007) Betegnes også som stilkrose (H4)
Buskete vekst, ca 60-80cm høy,   Blankt bladverk. Store, halvfylte til fylte blomster i nyanser av orangerødt. Sitter i klaser. Duft.
Introdusert av Poulsen Roser, aps. Har vunnet gullmedaljer i Glasgow (2009), Baden Baden (2008), Belfast (2008), Monza (2008), samt mange andre internasjonale priser.
Vurdering: Denne rosen har imponert meg der jeg har sett den i utlandet. Har plantet den i haven i år og er den som har kommet best av alle nyplantingene. Blomstrer og remonterer bra. Frisk. En av mine favoritter nå. Mangler tilbakemeldinger.
 
'Jazz'  ('That's Jazz')  Syn:  (Poulnorm - Poulsen 1997)  Klatrerose (H4)? Remonterer
Ble laget i 1986 og relansert som 'Jazz' i 1997. Høyde1,7-3m. Mørkerøde, store, sterkt duftende blomster.
Har solgt denne rosen i 2010. Den er etterspurt som den mest mørkerøde, remonterende klatrerose. Høyden varierer voldsomt etter hvor den plantes. Den får gode skussmål av produsenten i Danmark.
Mangler tilbakemeldinger om denne rosen. Hvor hardfør er den?

 

'Herkules' (Kordes 2007)  Buskrose  Remonterer  Herdighet ukjent.
Store (9cm dia), fylte blomster i nyanser av hvit/lavendel og rosa. Meget sterk duft. Buskete vekst, ca 1,2m høy.
Var ganske flott i Danmark og Tyskland i 2009. Blomstene forandrer farge fra lys laksfarge til lys lilla/hvit. Uvanlig blomsterfarge og sterk duft gjør denne rosen interessant. Skal være sterk mot sykdom. Jeg er litt usikker på denne rosen.
Mangler tilbakemeldinger.

 
'Kosmos'  ('Brindisi') (Korpriggos-Kordes 2006) Klaserose (H4)? Remonterer
Store (8cm dia), fylte, kremhvite blomster med god duft. Nostalgisk blomsterform. Ca 80 cm høy. Herdighet ukjent. Sterk mot sykdommer.
ADR rose. Har plantet denne rosen i haven. De første blomstene hang ned. Skal følge den nøye med neste blomstring. Ser frisk ut. (Et alternativ til 'La Paloma'. Min anm.)  Må ikke forveksles med 'Cosmos' som er en klatrerose fra Poulsen.
Mangler tilbakemeldinger.

 

'Melany Renaissance''  ('Amie Renaissance') (Poulen008-Poulsen 2002)  Buskrose (H4)? Remonterer
Medium store, fylte, rosa blomster med fin duft. Buskete, opprett vekst, ca 1-1,5m høy. (Den lanseres også som stilkrose.)
Står ikke i katalogen. Tok den inn som en prøve. Alt ble utsolgt ganske raskt. Dette er en av de få "poulsenrosene" som ikke har fått noen internasjonale premier. Synes å være en grei rose, men "just another pink" som vi sier i rosemiljøet. Vil ikke ta den inn neste år.


 

'Royal Celebration' (Tom Carruth 2004) (H4)?  Remonterer
Medium store, halvfylte blomster i mørk purpur. Meget sterk duft. Buskete vekst, ca 70-100cm høy.
Trodde først at dette var en Austinrose, men den er laget i USA. Ble mektig imponert over duften og tror det er en god rose. Ellers ingen erfaring. Dette er en rose for de som liker duft og god gjenblomstring. Skal forsøke å ta den inn i 2011.
Mangler tilbakemeldinger

 
'Speelwark'  (Syn: 'Dame Elisabeth Murdoch') (Kordes 1999) Stilkrose. Remonterer (H4)
Opprett, buskete vekst, ca 80cm høy.  Store, (12cm dia)  fylte blomster i nyanser av rosa/rødt og gult. (Vakre farger). Sterk duft. God til snitt. Kan plantes i urner.
En vakker rose som dessverre ikke er så kjent i Norge. Fikk endelig tak i denne rosen i 2010. Har plantet den i haven min, og den ser ut til å komme bra med nye skudd. Meget vakkert fargespill i blomsten og fin duft. Er spent på herdigheten. Mangler tilbakemeldinger.  
 
'Sterntaler'  (Syn.: 'Abbeyfield Gold', 'Golden Fairy Tale') (Korquelda-Kordes 2004) Stilkrose  Remonterer (H4-H5)?
Opprett, buskete vekst, ca 80cm høy. (H4) Store, (12cm dia)  fylte, gule blomster med god duft. God til snitt. Kan plantes i urner.
Gullmedalje i Monza 2003. En vakker, stor gul blomst. Det er ikke så mange gode gule stilkroser.
Denne rosen er en mellomting mellom en buskrose og en stilkrose (slik som f.eks 'Augusta Luise'). En av foreldrene er en rugosahybrid ('Rugelda') og det skulle betinge god herdighet. Blomstene "flater ut" etter åpning og står relativt lenge i den posisjonen. Jeg er spent på herdigheten. Mangler tilbakemeldinger.
 

Dette er en vurdering av de nye rosene hos RoseExperten i 2010.