Å selge roser -

Av Rein Lae Solberg  (oktober 2008)
Artikkelen skulle opprinnelig ha stått i Rosebladet, men jeg syntes at det ble litt for mye reklame for firma og trakk den derfor.
Setter den inn her i stedet.)

 

Fakta:

Firma RoseExperten har hatt salg av roser i 5 år i Råde. Utvalget er stort, godt over 300 sorter. (Antagelig det største utsalget av potteroser i Norge.)
Firma drives av Rein Lae Solberg.

 

 

Å selge og kjøpe roser er to sider av samme sak. Kjøperen vil ha sykdomsfrie, kraftige planter, ofte med kopper og blomst. Selgeren selger mer hvis kvaliteten er bra og prisen ikke for drøy.

Jeg har solgt roser siden 2000, de siste 4 årene fra Råde; Østfold. Når jeg skriver dette er sesongen for 2008 slutt. Begynte 7. mai og sluttet 3. august. En slitsom geskjeft med manuell vanning av 6000 roser i to drivhus, ofte i over 40 graders varme. Men etter hvert minker det på beholdningen -.
Pottede roser i plastdrivhus trenger lufting, vann, gjødsel, samt sprøyting. (Det må dessverre gjøres, fordi kundene vil ha friske roser.) Arbeidsdagen blir lang.

 

 

2008 sesongen

2008 sesongen ble litt annerledes fordi jeg bestemte at vi (firmaet) skulle sende roser til det ganske land. Mye arbeid med pakking og sending.  Samtidig tar det tid å klippe og potte rosene fra Danmark. Men nå er det hele over, og jeg kan trekke et lettelsen sukk. Alt gikk relativt bra.

I fjor fikk jeg rosebladskimmel (kommer over natta) på flere tusen roser som måtte klippes ned og sprøytes. I år gikk det bra.

 

Feilmerking.

Dessverre hender det hvert år at en del roser er feilmerket. Mme Hardy er f.eks ikke ’Mme Hardy’, men Belle Amour og kundene blir sure, forståelig nok. Refusjon og beklagelse av noe som jeg ikke er herre over. Feilen ligger hos leverandøren og det kan ta tid før jeg oppdager det.

 

Noen nye sorter

Jeg har i Rosebladet nr 1/08 omtalt en del nye roser som har vært i salg i år.

Hvert år tar jeg inn nye sorter som ikke har vært prøvd i Norge. Utvalget er basert på roseprøver (trials) i utenlandske hager, beskrivelser av produsenter og andre tilgjengelige kilder. Noen ganger er det kunder og entusiaster som gir meg et hint.

For 3 år siden tok jeg inn Rhapsody in Blue, en blåaktig rose som jeg så første gang i Glasgow. Den har blitt en suksess etter salget å dømme. Den vakre rosen Bernstein-Rose (Tantau 1987) har alltid vært min gule favoritt rose. Fin duft.

Stilkrosene Nostalgie, (Tantau 1995) og Augusta Luise (Tantau 1999) har blitt en fast del av sortimentet og blir etterspurt av kundene. Jeg synes at Rosen Tantau nå lager mange flotte roser som kan konkurrere med Austinrosene. I sortimentet ”Nostalgie Rosen”, som de selv sier, finnes store, fylte, roser med sterk duft. Plantene er ofte ikke så høye, ca 1m, og rosene bikker ikke over i regnvær. Mange har internasjonale priser.

 

I tillegg til stilkrosen Candlelight (2001), gullmedalje fra Baden Baden, meget store, fylte gule blomster med duft, tok jeg inn Pastella (Tantau 2004) en bredtvoksende klaserose med kremfargede, fylte blomster med litt rosa i midten. En ukjent rose for meg, men fikk en slik tilbakemelding fra en kunde: (utdrag)

Jeg hadde bestilt pottede roser, blant annet 'Pastella' som var ny hos deg i år. Jeg tok en sjanse og bestilte den,

Og den er aldeles nydelig! Den har en så fantastisk farge, og i tillegg står blomstene lenge og er holdbare i regn. Den blomstrer og blomstrer, og enda ikke en vissen blomst å se siden den startet. De må være utrolig holdbare.

 Fargen starter som sart pastellrosa med anstrøk av litt gult eller aprikos, så blir den helt champagnefarget (aprikosgylden) og deretter blekner den til noe i nærheten av hvitt,

men fremdeles med anstrøk av rosa og aprikos.

 Jeg ville bare fortelle deg hvor strålende fornøyd jeg er med denne rosen, og jeg håper inderlig den viser seg å være vinterherdig også:-)

Så langt er jeg iallefall imponert av både farger, og hvor lenge hver blomst står. Skulle ikke min ene overleve vinteren, må du ta den inn neste år også, så jeg får sjansen å kjøpe den og prøve den på ny!

Det er viktig for meg og fremtidige kunder at jeg får tilbakemeldinger på de nye rosene som en har liten erfaring med. (En oppfordring til mine kunder!)

 

Fra før har jeg ført Chippendale (Tantau 2005) en stilk/klaserose i mørkorange farge med sterk duft og Barock (Tantau 1999) en klatrerose med aprikosgule blomster med sterk duft. (Fikk ikke tak i ’Barock’ i 2008, dessverre.) ’Chippendale’ selger bra, men jeg trenger tilbakemeldinger. (Noen klager på veksten.)

Andre nye roser fra Tantau i mitt sortement er buskrosen Sahara (1996) med bronsegule blomster, Sweet Haze (2003) markdekker med enkle, rosa blomster med duft og White Haze (2005) en duftende markdekker som blir litt større.

Dette blir mye Rosen Tantau, men når en vet at de lager bestselgere som Romanze, og Aspirin Rose, så forstår en at dette er et bra firma!

 

2 roser fra W. Kordes Söhne

Cinderella (2003) ble tatt inn i år. I tillegg er også Gebruder Grimm (2002) i sortementet.

’Cinderella’ er en busk/klatrerose med rosa, fylte blomster med fin duft. Kan bli ca 1,5m høy, høyere ved vegg. (Klatrerose) Har vunnet 3 gullmedlajer (Baden-Baden, Geneve og Roma). Den ble en raskt en populær rose hos kundene. Er frisk og fin.

Det samme gjelder klaserosen  ’Gebrüder Grimm’, også frisk med fylte blomster i rødt/orangegult som blekner til matt rosa. Utbredt vekst og ca 80cm høy.

 

 

Renaissance roser fra Danmark.

Nye roser fra Poulsen Roser, Danmark var ’Ghita Renaissance og Nadia Renaissance. Fra før har jeg Clair Renaissance og Isabel Renaissance, samt Bonita Renaissance’. (’Ghita’ er omtalt i nr 1/08)

Alle disse er klassifisert som buskroser, selv om de noen steder er omtalt som ”storblomstrende roser”, dvs stilkroser.

Alle har en temmelig opprett vekst med lange greiner, godt over meteren. De bør klippes ned til ca 40-50cm for å få en mer buskete vekst. Blomstene er fylte, vakre og duftende. Min favoritt har blitt ’Bonita Renaissance’, som har en vakker, avdempet, rosa/orange farge. Blomstene er mellomstore,l fylte og dufter sterkt og godt. Introdusert i 2002. Heter på engelsk ’The St. Edmund’s Rose’.

Rosen har et utall av priser, bl.a. gullmedalje i Roma (2002) og Dublin (2002), Duftpris fra Haag (2008) og en prestisjepris fra Nagaoka (Japan 2007), samt flere andre.

’Nadia Rennaissance’ har også internasjonal priser (Golden rose Hradec 2004 og Lyon Duftpris 2003). Eng: ‘The Leonard Cheshire Home’. Rosen ligner mye på ‘Isabel Renaissance.

 

Forever Roser

En ny gruppe roser er blitt introdusert fra min leverandør i Danmark. De kalles ”Forever Roser”. De er lave som patioroser (Miniatyrroser), ca 40cm høye, med fylte, medium store blomster. Noen dufter litt.

I 2007 tok jeg inn samtlige for å prøve de i drivhuset. Jeg endte opp med 5 sorter. San Remo Forever og Evian Forever ble mine favoritter. De andre var Trento Forever’ ’Venezia Forever og Espana Forever.

Det har vært vanskelig å finne opphavet til disse rosene, men jeg antar at det er potteroser (Små roser som er emballert i plastikk) som er okulert på grunnstammer. Rosene kjennetegnes på at de er tettfylte og står veldig lenge før de blir stygge. Dette er en god egenskap, bl.a. for bruk på gravsteder. De kan med fordel planetes i krukker.

Det finne nå et utall av patioroser på markedet og de synes å være blomsterrike og friske.

 

Den største overraskelsen.

Den største overraskelsen i år var klaserosen Kronprinsesse Mary Castle.(Poulsen 2004) Ukjent for meg og for kundene. Overraskelsen besto i duften; den var intens, sterk og god. Mange av mine kunder sier: Roser skal dufte. Nye roser dufter ikke!  Her er beviset på at de tar feil!

Blomstene er middels store, tettfylte, hvite med lys gul midte. Blir ca 70cm høy og buskete. Passer utmerket i urner. Tenk den duften på terrassen!